CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, October 8, 2008

entry raya 1

weehee, dah 8hari kita beraya..punyelah aku buat countdown kan..tp cite raya aku tak kuar2 gak *pang!!!pemalas*

aku cite terus la, ape yg jd pre raya n on raya, sad story entry lain eh

aku menggunakan kuasa mampatan untuk menyumbat segala baju2 aku dlm backpack itu. dlm beg merah pula aku isi alat2 mencontiang muka, n toiletries sket..dlm paper bag tu kuih2 raya mak aku..

Pagi sabtu 27/9, aku btolak balik kampung..sesampai umah, mak aku ajak gi Giant, dia nak stock monthly supplies

org ramai gak..sorang2 bawak troli penuh mcm nak simpan stok perang

mak aku nak beli air botol ni for raya, senang katanya..tidak perlulah sibuk2 nak bancuh air bagai..aku ok je, tp berat nak mampus ini klu nak angkat. dahlah dia nak 2cartons. mau terberak aku kat situ..abah dah gi bayar barang2 lain..

then ada sorg promoter datang, budak lelaki cina. stylo mcm keje kat Pavillion kau kan. mak aku dah cuit2 aku, suh budak tu tolong angkat buh dlm troli.tak sempat aku bukak mulut

Promoter : mau apa? *motif kau sangat tidak mesra alam??*

hotcocoa : mau u boleh?

terus dia lari..hahahahaha, mesti takut kene rogol ngan aku. sib baik aku tak snap gamba dia, klu tak, kompem dia berenti keje, takut aku cari dia tiap-tiap hari kan..ahaha..bongok~

then aku nampak ada mamat tengah susun2 barang kat rak, aku mintak tolong dia buh air tu dalam troli. baik oke mamat ni, buat dengan senyuman je. sejukkkk hati melihatnya.eh?

ingatkan sempat suh abah bayar sekalik, tetapi hampa...dia dah sampai kat hujunggggg tu, maka kena lah bayar menggunakan wang sendiri.

on the way kuar, ada kedai baju..mak aku sempat beli blaus 2 helai, satu abah belanja, satu lagi aku belanja.

then balik umah, aku terus menuju ke dapur, nak kemas barang2 yang beli tadi. gi toilet jap, laaaa..xleh puasa, ape lagi bila aku ternampak balang ini, terus aku makan dengan lahap, adik aku bengang, dia cakap 'bagus2, makan depan org puasa, memang masuk syurga lah kau' ekekeke ;p tah hape2, benda ni pun nak terliur

sibuk makan sambil amik2 gamba, sampai mak aku naik rimas ;p

masa ni kakak ngan abang aku tak balik lagi..aku kemas umah sikit2, tak amik gamba pun..lupa and tak sempat.

next day iaitu Sunday, kakak aku sampai from Kedah..petang sikit abang aku pulak balik..meriahh.anak sedara 3 ketul sahaja, tetapi suara masing-masing kaedah gempita oke..hendak sahaja aku suapkan ubat batuk 2-3 sudu ;p

malam tu adik aku masak siakap steam..dia mmg pandai masak.

before
gamba after takdak..yang penting sedap

after buka, 4of us (adik beradik) +abang ipar+kakak ipar, keluar nak gi jalan2 kat bazar ramadhan.mak n abah tak ikut, sebab diorg pegi terawih..sabo je lah kan, anak-anak nya sibuk nak bjalan

suh adik aku tggu tailor potongkan kaki seluar abah, dia bantai berposing pulak..pastu MMS kat awek dia.gila keji..kitorg kutuk2.haha

tengah2 tggu sluar nak siap, abah call kakak aku. rupa2nya mak n abah ada kat bazar, diorg buat terawih 8rakaat je!
mesti keje mak aku ni hasut abah, menggelupur nak join kitorg la tu..

so meet up kt bazar.abah belikan baju kurung untuk cucu-cucu dia.
kakak aku beli tudung, mak aku beli mercun pop tu.bole?tah hapa2 tau..

org ramai gila..tak kuasa aku nak snap gamba dah..masa aku nak snap sekeping ni pun, ada je muka2 seperti hendak menampar aku.ye la kan, orang sibuk bersesak berpeluh ketiak, aku bole la feeling2 gembira nak snap2 bagai. ampun pakkkk..siyal je sapa pandang2 slek kat aku tu.huh

Isnin lak, pegi Batu Pahat ngan kakak n adik..abang aku balik Kota Tinggi after sahur sebab dia and wife dia kerja.
nak belikan baju raya untuk abah. bapak aku tu bukannya takde duit, dahla dapat bonus 2.7 gaji, pastu prestasi Cemerlang lak tu, harus naik gaji banyak kannn.tp tak beli baju raya, mana lah aku ni tak bebel..tp xpe, sebab dia bagi aku duit raya.haha

sebelum soping, amik gamba tempat parking siap-siap..takut lupa. dah banyak kali kene nih, jadi sila ambil pengajaran ;p

tak amik gamba ms soping2..sebab nabila (anak kakak aku yang kecik) sibuk nak melekat ngan aku.aihhh, tak senang aunty nak ngamik gambo le.;p

nabila in action, irresistable!
:)

setel sume, beli baju abah n kakak aku beli baju nabila 2-3 pasang.terus balik..adik aku janji nak bakar ayam malam ni.yay!

lps bbuka, adik aku setup BBQ set dia kat belakang umah, n mula membakar binatang bernama ayam



poyo buat2 rajin bila aku amik gamba.pastu MMS kat awek dia.arghhhh!!tekanan aku oke

ah, tetiba aku teringat pada sesuatu yang menggirangkan hati..bunga api!!

mak sedara ngan anak sedara sama naik!ini syikin, kakak to nabila

stop men bunga api bila adik aku seakan-akan bakal memutuskan hubungan kekeluargaan dgn aku.isk

makan ayam bakar kyg2 pastu tido. br nak tido, herry call..sembang dgn dia.aku x sedar aku berjalan smpi dapur, so carilah apa2 yang bole di kunyah ;p

ah, ada mangga sebijik, ini yang buat aku bersemangat untuk meneruskan hidup. aku pun nak amik makan la kan, sekali aku nampak ini

adik aku punye keje. bodo oke..dia tulis pki pen kat buah mangga tu.terus aku takut nak makan.

selasa, ialah raya eve..bangun awal pagi.tukar langsir segala.pastu lap sume frame2 gmbr.aku kerah tenaga buruh aku dan adik aku juga..gamba takde, konsentret buat keje.hehe

nampak mak aku balik dr pasar with tonne of stuff! bila tanya, dia ada 7 menu to cook, psl raya first memang ramai dtg umah esp kwn abah yang cino tuh. manage to snap a few, pastu aku sambung mengemas

tempe.yeah!

ayam n daging yang sedang di rebus

before pukul 4 everything dah siap dikemas sebab adik aku ajak teman dia beli baju raya, dia ni mmg selalu suka mcm ni..marah betul aku.tgh siap2, ujan lebat..dia tanak pegi pulak.nasib baik adik sendiri, klu orang lain, mau aku bubuh arsenik dalam nasi berbuka nanti.

by time berbuka, mak dah siap masak rendang daging, rendang kambing, rendang itik (yes, no kidding!), and hati lembu goreng, ni mcm rendang gak, tp x bubuh kerisik, kakak aku yang suka sangat ni.

after berbuka mak sambung masak, aku tolong potong2 apa yang patut, dia nak masak ayam masak merah, sambal kacang, and kari ayam. mak aku ni jenis teliti buat keje, satu-satu dia buat, tak multi-tasking langsung..tu yang lmbt siap tu..malam raya dia tido kul 3 lebih..aku tak larat le nak teman.

before tido, aku makan dulu, bole?mana la tak menggemuk kan? ;p

ketupat+rendang

ketupat tu mak aku order kat kawan dia, dah sipa rebus, petang raya diorg hantar. RM35 for 50biji.ok la kan..lembut je ketupatnya, elok2 xde yang pecah..next year bole order lagi :)

3am, aku pengsan kekenyangan+kepenatan

cite raya sambung next entry la ye darlings ;)

-XoXo-



3 u know that u love me:

freddie said...

siakap..siakap...teringat aku trip kumpau malam semalam,siakap punya pasallah!

hotcocoa said...

memancing jek keje kau kann

freddie said...

daripada hisap dadah atau meragut,lebih baik memancing..