CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, October 9, 2008

entry raya 2

malam raya aku amik kontrak gosok baju..but sib baik tahun ni aku cume gosok baju aku ngan mak ayah aku jek.yang lelain gosok sendiri..gila kau nak suruh aku gosok semua? kang ada yang pakai baju raya berlubang


pagi raya aku around 6.30am, terus gi dapur tgk mak aku sudah bangun oke..tengah panaskan lauk..cian dia..

aku mandi dulu ah, so nanti bole tukar turn ngan mak..

mandi, pki baju raya, mekap2 sikit..bila rasa dah cantekk *haha* aku turun tlg mak..jiran2 dah start hantar2 lauk, so kene balas la kan..takkan nak buat bodo je.ada yang kene baling ngan mangkuk tingkat kang,motif nak kedekut? so aku kene la gi umah jiran2 hantar lauk..dah cantek kannn, harus tahap kompiden tinggi..ahahaha..

feeling2 cantekk..;p

tp aku tak puas ati sorang makcik ni, bole dia ingat aku ni kakak aku. isk..nmpk sgt muka aku dah tua!! terus aku terbayang suntikan kolagen~ benci lah kau makcik!

umah aku dekat ngan surau..sayu je bila dgr takbir..teringat raya 3 years back dengan Paralyzer, siap baju raya kaler sama..kaler purple.aku dah buang pun baju tu..koser ah nak simpan..

lps semayang raya selesai, kitorang makan sama dulu.lapar oke..mana ada tenaga nak melalak masa mintak maap nnt ;p

makan dengan kadar segera, then anak2 murid abah dah datang beraya..sib baik budak2 kecik..bagi makan, bagi duit raya, pastu aku halau by saying 'umah pakcik sebelah ni bagi 5ringgit tau' sekelip mata toyol2 tu dah hilang..pandai gak aku ni..;p

then start lah sesi bersalaman..haruslah aku pemenang ratu air mata pagi tu.melalak tak tentu pasal..nasib baik mekap aku semua waterproof.., tidaklah hodoh sangat rupa masa air mata menjejeh tu..

paling sedih bila salam abah..dia ckp carila jodoh yang baik, dia serahkan pada aku untuk buat keputusan. sayang abah! ha, tengok bapak aku pun tak kecoh aku tak kawin..apsal org len sibuk2 nak tanya?aku tembak tetek kau kang, baru tau!

ngan mak pun sedih, psl aku ni kuat melawan, kuat merajuk..aku peluk mak aku kuat2..sedih siyall..

serabai selepas melalak


gamba lelain sume dlm cam kakak aku..harapan untuk mendapatkannya adalah senipis kulit bawang..

pastu dah start orang datang beraya, tak putus2..sibuk gila kat dapur...smpi la ke malam..

abang aku balik petang tu..wife dia keje on pagi raya, so tak masak apa kat umah..dia menangis tak dapat makan ketupat on pagi raya.bole tak??ko pondan ke hape?sampai umah mak terus melantak mcm pelarian

abang n kakak ipar

aku mcm biasa, presiden kelab mencuci pinggan. kembang la jugak tangan aku ni, dah macam tapak sulaiman

2nd raya, kitorg gi umah nenek..tak tido sana pun.lps makan2 terus gi umah makcik aku, iaitu adik pada abah..kat sini la tragedi a.k.a sad story itu berlaku..

kitorg agak close juga dengan makcik aku ni..memang feel at home klu gi umah dia. aksi sesuka hati, kuak lentang sume bole buat..ms kitorg masuk umah dia, pakcik aku n kazen2 sgt lah warm..tp makcik aku muka semacam..but bila kakak aku tanya, dia kata baru bangun tido..so, ok lah kan.

then kitorg makan la kuih2 raya, sebab makcik aku ni kuih2 raya dia memang homemade and sedap..buat mcm umah sendiri la kan..pakcik aku siap bgurau senda ngan aku sume nih..makcik aku kat dapur je, i tot thats normal sebab dia preparing sumthing to makan..


pastu kazen2 aku hidang la food, pe lagi masing2 melantak sambil gelak2 tengok lawak apek kat astro.

pastu abah ajak balik..kitorg pun bersalam-salaman lah..tetiba makcik aku menjerit macam orang ilang akal, terdiam kitorg.aku terkejut gila!anak sedara aku yang tengah tido terus terjaga..

dia menjerit kat abah..time abah nak salam ngan dia. aku tengok rupa dia dah macam nak pukul abah, smpi kazen aku terpaksa pegang dia..and pakcik aku pun tenangkan dia..tp dia tolak anak2 dia..menjerit2,sampai nak tertanggal kain yang dia pakai ok!gile ah, 1st time aku tgk adegan mcm ni dlm family aku

abg ipar aku terus pegang and tarik abah, takut la kan apa2 jadik..kitorg adik beradik memang blur tahap gaban.apesal makcik aku ngamuk?i cant hear clearly apa yang dia ckp sebab dia menjerit2..takkan aku nak suh ulang lak. yang aku dengar dia ckp dia tanak maafkan abah. nak amik gamba lagik la aku takuttt..tak pasal2 je aku melekat kat dinding

kazen2 aku tenangkan dia dlm umah..kiotrg salam pakcik aku n keluar cepat2 dr umah dia, bile keluar......amik kau, jiran2 makcik aku semua ada kat luar umah oke. malu gile!!sume dok jengah2 ingat org kene sampuk ke apa kan..

sume dh takde mood raya..sedih

aku meyesal sebab makan kuih raya dia tanpa segan silu
abg ipar aku menyesal sebab makan mee + gelak2 tgk apek kat astro
abg aku menyesal sebab mengada2 mintak air masak bagai

abah diam je

mak aku pun sama..

singgah surau semayang maghrib, aku ngn kakak aku tny mak ape hal yang serius sgt nih..rupa2nya makcik aku terasa ngan abah.

ceritanya, kazen aku (Siti) bertunang few months ago.abah tak dapat pegi sebab ada hal, so after few days, dia pegi umah makcik aku. sembang2 dia tanya hantaran berapa. then makcik aku cakap dia taknak/tak mintak hantaran. abah cakap, jgn jadi BODOH, klu org nak bagi tu amik je lah.haaaaa..itulah puncanya, sebab dia kata abah ckp dia bodoh.dia tak puas ati..

aku tak tau lah nak salahkan sapa..

tp aku dh lost respect kat makcik aku..tak malu ke dia depan anak2, depan anak sedara, depan menantu mak abah aku

even lepas ni KALAU lah berbaik semula, its never going to be the same anymore..

to abah, kitorg dah pesan, tak payah nak nasihat org, nak bg pendapat, nak apa2 lah..dengar, diam dah cukup..

terus balik umah..mmg xde mood lgsung..

plan raya ke-3, lepak umah abang kat kota tinggi, raya ke-4, gi jb for shopping!!!!!!!yeah~

went to JJ tebrau, ok la jugak

setting kt tgh2 mall

dinner kat singgah selalu danga bay

lampu raya kt singgah selalu :)


teringat zaman2 student dulu. almost tiap2 hr tercongok kat sini.konon2 cool lah. kat sini la first time aku sembang ngan paralyzer..and that was 5years ago~

kakak aku ngan adik aku yg sakan shopping.aku tak beli apa2 pn oke..aku sungguh mulia!!!

humaira.
ni before dia mengamuk, tgk rambut elok je kan

ni lepas dia mengamuk. style suka tarik rambut sendiri bila merajuk.serabaiiii
humaira n syikin - cousins

ha, ms kt jj tebrau tu, i saw Que Haidar ngn Linda Jasmin jalan pegang tangan macam kene gam..tu pun tanak mengaku lagik kan..

2malam tido umah abang..pagi ahad ms nak balik umah mak, paralyzer called..tanya if aku nak balik sama2 to kl. the answer is NO *twisted*

sampai2 umah, org datang beraya..owh, sangat keletihan oke.tp tetamu kan, kene layan jugak..sampai malam.

the next day, had breakfast kat luar, kakak aku belanja.then balik umah, mak masak ikan masak lemak cili api + ikan asam pedas...makan kenyang2 before balik kl.around 8pm bertolak and dekat2 kul 11pm dah sampai kl.jalan clear sbb org dah balik sunday tu kot..

penat gile sampai umah terus terbongkang..

hari raya tahun ni aku spent dengan family aku sahaja, just us. tak beraya sangat pun sebab mood dah spoiled. but its okay, kitorg lagi seronok :) siblings, mak abah, n the 3angels - we are complete

dats all darlings!gamba banyakkk dlm cam kakak aku.x sempat nak transfer aritu.kire ok la ni kann.tp xde gamba makanan ah *freddie!* ;p

mmuah~


-xoxo-

4 u know that u love me:

syd said...

my fav place singgah selalu tuh kalu g JB..suke sgt environment kt situ :-D

hotcocoa said...

choice of food - endless!!luv it jugaaa

misbehave said...

yang,

lain kali pesan kt bapak u kalo nk ckp bodoh ckp mcm kita slalu ckp tu

'bodo la ko ni' sambil patuk2 makcik u tu..kekekekekeke...

mesti dia x terasa..hahahaha..

hotcocoa said...

ekekeke..i lupa la ajar bapak i kaedah patuk tu. ujung bulan ni i ajar okeh ;p